Nieuw: GuldenDex app

Nieuw: GuldenDex app

Interview met Harm Jan van Kammen

De Gulden gemeenschap kent je als eigenaar van Taxi Noord. Vandaag geef je de GuldenDex app uit. Ben je een ontwikkelaar?

Toen ik in 2009 een HTC Dream (T-Mobile G1 in Europa) in handen kreeg en kort daarna mijn eerste iPhone, wist ik dat mobiele apps de toekomst waren. Ik droomde ervan om apps te bouwen die de wereld zouden veranderen en om de beste app-ontwikkelaar te worden die er is. Helaas verliep het niet zoals gepland.

In die tijd was ik al een paar jaar bezig met het maken van websites met HTML en PHP. Mijn projecten varieerden van applicaties die ons bedrijf ondersteunden met administratieve taken tot het beheren van mijn eigen online text-based Mafia RPG spel genaamd GangsterGlobe.EU. Dat domein heb ik na al die jaren nog steeds, moeilijk los te laten, zeker als ik me alle leuke momenten herinner die ik daarmee had!

Heb je al eens mobiele apps gemaakt?

Ja. Door de jaren heen heb ik geprobeerd om mobiele apps te maken. Maar ik begreep gewoon niet hoe het werkte of kon mezelf er niet toe brengen Object-C voor iOS en Java voor Android te leren. Xcode en Android Studio zagen er voor mij uit als pure magie! 

In 2015 had ik een Android-app nodig, zodat we eenvoudige en goedkope Android-tablets in onze taxi’s konden gebruiken. Een collega van mij wees me naar de site GetACoder.com (bestaat niet meer) en omdat ik niet over de vaardigheden beschikte om apps te maken had ik mijn project op die website geplaatst om het door iemand anders te laten maken. Het duurde 2 programmeurs en 2 weken voordat ik me realiseerde dat dit niet de juiste weg was. Als ik dit wilde maken moest ik het zelf doen.

Oké, hoe heb je dat toen opgelost?

Op een vrijdag ging ik op tijd naar huis en schakelde mijn telefoon uit. Mijn koelkast zat vol met Red Bull en een kast vol snacks. Ik heb Android Studio gedownload en ik was klaar om te beginnen! Het duurde drie hele dagen zonder veel slaap maar de “app” was klaar. Nadat de opwinding van het maken van mijn eerste app weg was, kon ik het niet meer zien als de app zoals ik die altijd al had willen bouwen. Het was meer een veredelde  webbrowser met enkele locatiediensten geworden. Het was een middel om een doel te bereiken en niets meer. Echter, we gebruiken het nog steeds tot op de dag van vandaag en vorig jaar heb ik het gepubliceerd in de Google Play-Store, zodat het gemakkelijk kan worden bijgewerkt op al onze apparaten. Ik heb ook een Android Widget gemaakt. Dat gaat aardig met 1.000+ installaties!

Leuk! Maar dat was jaren geleden. Vertel ons over de GuldenDex app. Waarom heb je het bouwen van apps weer opgepakt?

Ongeveer 2 maanden geleden vertelde iemand me over React Native en ik was verbaasd over alle mogelijkheden die het bood. Hoewel ik er niet al te vroeg bij ben, kreeg ik eindelijk de kans om apps te maken! Ik volgde, in mijnsziens een recordtijd, een Udemy-cursus van Stephen Grider en begon mijn reis naar het maken van apps.

Ik besloot om te beginnen met een app voor mijn favoriete cryptocurrency Gulden. Als je Gulden niet kent, raad ik je aan hun website Gulden.com te bezoeken en deel te nemen aan hun Slack-gemeenschap op Gulden.com/join.

GuldenDex is mijn eerste echte app!

Gefeliciteerd! Maar wat is GuldenDex voor een app?

GuldenDex.com is een eenvoudige app, voor nu, waar je de actuele handelsgegevens van Nocks Trade kunt inzien. Je kunt je eigen portefeuille invullen om te zien wat deze op dit moment waard is en wat de werkelijke koersbeweging is gedurende het afgelopen uur. De laatste prijs en de grafiek zijn de belangrijkste attracties voor nu. Maar ik heb genoeg ideeën voor de toekomst. Aangezien dit mijn eerste app is zal ik er waarschijnlijk nooit mee stoppen. 

Voor toekomstige releases heb ik al de volgende ideeën op mijn lijst staan:

  • Meer inzicht in je portfolio.
  • Notificaties die je zelf kunt instellen op basis van de laatste prijs.
  • Nachtmodus
  • Verdere Nocks API integratie om op de hoogte te blijven van je handelsorders en inzicht te krijgen in je effectenverkeer.

Had je hulp van Nocks?

Ja. Om de gegevens te krijgen die ik nodig had voor de app heb ik gebruik gemaakt van de zeer goed gedocumenteerde Nocks API. Ik gebruik de trade market call om alle gegevens te krijgen die ik gebruik op mijn app. Samen met mijn eigen PHP wrapper klasse genaamd nocksPHP die beschikbaar is op GitHub. Bekijk hier de API-documentatie van Nocks. Om toegang te krijgen tot hun api heb je een account nodig bij Nocks.com

Ik heb zeker veel geleerd in de afgelopen 2 maanden en ik leer nog steeds nieuwe dingen over React Native elke dag! Ik vind het platform erg leuk en ben blij als ik er meer apps mee kan gaan maken. Ik moest veel uitdagingen overwinnen om deze app te bouwen, want het is mijn eerste app. Maar React Native heeft een geweldige community waar mensen je kunnen helpen met de problemen die je tegenkomt!

Oh, dat was heel technisch, bedankt. Waar kunnen we de app downloaden?

Beschikbaar voor iOS en Android!

Bedankt Harm Jan voor je verhaal. Ga je nog meer apps maken?

Jazeker, dus laten we er maar mee aan de slag gaan!

Reageren is niet mogelijk.