Gulden 2.0 is gelanceerd

Gulden 2.0 is gelanceerd

Het is zover! Na lang wachten en geduld hebben kunnen we eindelijk Gulden 2.0 installeren.

Voordat je begint, lees even mee.

Voor wie is de update

De update is er alleen voor de desktop wallets. Mensen met een mobiel wallet op hun smartphone hoeven dus niets te doen.

Sluit de Gulden desktop-applicatie geheel af en download dan de nieuwe versie van Gulden.com. Installeer de nieuwe versie. Mogelijk wordt er gevraagd om de nieuwe bestanden over de oude heen te installeren en dat is prima. Gulden app opstarten en klaar. Welkom bij de Gulden 2.0. Veel zal er nog niet gelijk veranderen, want de update activeert zichzelf in stappen, waarbij de bal nu als eerste bij de miners ligt.

De volgende mededeling komt van het Gulden ontwikkelaars team:

WANNEER MOET IK UPGRADEN?
Na een uitgebreid ontwikkel en testentraject is het Gulden team verheugd om de release van 2.0.0 aan te kondigen. De eerste release van velen in onze 2.0 productlijn, die frequente updates in de toekomst zal zien.
Zoals vermeld in onze vorige ontwikkelings update die hier op Gulden.com/segsig kan worden bekeken, is er een geautomatiseerd 5-fasen proces dat moet plaatsvinden. Over ongeveer twee weken wordt het witness/deposito’s gedeelte in fase 3 geactiveerd.
In deze versie is het mogelijk om een witnessrekening aan te maken maar nog niet te financieren, dit zal mogelijk zijn in fase 2 waarvoor een nieuwe update (2.0.1) zal worden vrijgegeven in de komende 2 weken.

Power gebruikers en liefhebbers die willen ervaren hoe het witnessen werkt op onze testnet omgeving kunnen zich aanmelden bij ons op Gulden Slack en lid worden van het #testnet kanaal.

Mijners moeten zo snel mogelijk updaten, exchanges hoeven niet te updaten tot we klaar zijn voor fase 3 activatie en moeten contact met ons opnemen als ze meer informatie nodig hebben.

WAT IS INBEGREPEN IN DE 2.0-RELEASE?

PoW²
Op 18 mei 2017 werd de whitepaper voor PoW² beschikbaar gesteld op dev.gulden.com/pow2. Inclusief de belangrijkste voordelen die PoW² voor Gulden oplevert.

SegSig
Voordelen van SegSig – De 58%-factor:
1. 58% ruimtebesparing op alle transacties.
2. De doorvoer van transacties nam met 58% toe. Geen blokgrootte of frequentiewijzigingen nodig.
3. In combinatie met ons geplande project Epoch kunnen gebruikers Gulden nodes tot ver in de toekomst op de meest bescheiden hardware draaien.
4. Verbeterd transactiescriptsysteem waarmee we PoW² en SegSig code zo schoon mogelijk konden implementeren, samen met andere voordelen.
Na de 2.0 update zal er een technische omschrijving van SegSig beschikbaar zijn in de release notes.

Sonic
Door de voortdurende groei van de blockchain van Gulden duurde de eerste synchronisatie van onze desktop-portefeuilles langer. We besloten de ontwikkeling van Sonic in de 2.0 release op te nemen.
Alle tests hebben een verbetering van meer dan 66% in synchronisatietijden aangetoond voor alle besturingssystemen. In toekomstige updates zullen we het synchronisatieproces verder verbeteren.
Zie: Github.com/Gulden/gulden-officieel/releases/tag/v2.0.0.0

ONDERSTEUNING EN TESTEN
We dachten dat dit het juiste moment zou zijn om onze gemeenschap te bedanken die betrokken is bij Support en het testen en die ongelooflijke waarde leveren om ervoor te zorgen dat vragen van gebruikers zo effectief en tijdig mogelijk worden behandeld. 
De volgende leden van de gemeenschap verdienen een speciale vermelding vanwege hun boven onze verwachtingen uitgestegen bijdragen. De passie en zorg die zij hebben getoond in hun respectievelijke rollen bij het ondersteunen en/of testen heeft een positieve impact gehad op Gulden als geheel.
Aat de Kwaasteniet, Matthias Bentein, Harm Jan van Kammen, Jeroen Bakker, Vincent van der Kroef, Martin Kollaard, Bart Hulshof, Bastijn Koopmans, Jeroen Aarden, Nick Toet, Onno Geenen.

DE TOEKOMST

Unity-Eenheid
Sommigen zeggen dat Eenheid kracht is. Meer dan 50 procent van onze gemeenschap was het ermee eens tijdens onze stemming in maart 2018 en we hebben daardoor het besluit genomen om Unity als ons volgende project te omarmen.
De 4 projecten die zijn toegevoegd aan onze roadmap en die ter stemming zijn voorgelegd, kunnen hier worden bekeken op https://dev.gulden.com/whats-next/ . De andere 3 projecten Alias, Nomad en Epoch zullen door het team worden beslist en kort daarna openbaar worden gemaakt.

POW² II
Dit project is een voortzetting van PoW² en zal gelijktijdig met Unity verder worden uitgewerkt.
Het belangrijkste kenmerk van PoW² II is dat onmiddellijke transacties veilig met nul bevestigingen gerealiseerd kunnen worden. In het POW2 II-gedeelte van de Whitepaper zal worden uiteengezet hoe deze implementatie zal worden bereikt.
Het project zelf is weliswaar complex, maar vereist niet dezelfde ontwikkelingstijd als 2.0, dat meer dan 40000 regels code wijzigingen had, en 3 projecten gecombineerd in 1.

Team groei
In 2018 voegden we 2 fulltime ontwikkelaars toe aan het team, 1 voor iOS en nog een voor core development. Beide ontwikkelaars zijn zeer bekwame en complimenteren de vaardigheden matrix die nodig is om de doelen die we hebben voor Gulden te bereiken.

Stappenplan

Het uitrollen van Gulden 2.0 zal gefaseerd gebeuren.

In fase één wordt Gulden 2.0 vrijgegeven, waarbij de werking hetzelfde is als voorheen. De miners zijn hierbij als eerste aan zet. Als genoeg miners de update geïnstalleerd hebben betekent dit dat zij na een week of twee een upgrade kunnen signaleren.

Tijdens fase twee zullen ge-upgrade gebruikers de mogelijkheid krijgen nieuwe adressen aan te maken en de witness accounts klaar te zetten. Fase twee zal 1 tot 2 weken duren.

Fase 3 wordt aangekondigd met Proof of Work 2.0. Het witnessen kan beginnen. Het is voor oude gebruikers mogelijk om op het netwerk te blijven. Wanneer het aantal geüpgraded gebruikers op 95% zit, wordt fase 4 ingeluid.

In fase 4 worden nieuwe transactieformaten en regels geactiveerd. Voor miners betekent dit dat zij beginnen met het opnemen van transacties in het nieuwe block.
Nieuwe accounts kunnen niet langer gebruik maken van het oude format. Oude gebruikers kunnen niet meer deelnemen aan het netwerk.
Daarom is het belangrijk dat iedereen met een Gulden desktopwallet tijdig overstapt op de nieuwe 2.0 software.

Fase 5 wordt ingeluid door het vrijgeven van 2.0. Oude accounts kunnen veilig worden verwijderd zonder dat het block wordt aangetast. Ook controlepunten kunnen veilig worden verwijderd.

Lees dit artikel van Gulden over het gehele stappenplan.

Een heel project

De Gulden 2.0 update is een enorme onderneming geweest. Eerst werd de update nog als ‘simpele’ pow2 update verwacht, maar het development team kwam er al gauw achter dat het veel efficiënter was om ook SegWit gelijk mee te nemen, en zo dubbel code en testwerk te vermijden. Later kwam daar Sonic bij, een project wat al langer op de roadmap stond. Ook het opschonen en verwijderen van hele delen oude bitcoin code is meegenomen, zodat men nu kan spreken van een echt eigen Gulden blockchain. Revolutionair veilig, snel en met enorm gebruiksvriendelijke apps.

Welkom bij Gulden!

Download hier de nieuwe software.

Lees meer over deze update in ons ANP persbericht.

Raspberry Pi gebruikers

Voor de Pi gebruikers. Bastijn van G-Dash zal proberen om de Gulden 2.0 update morgen (en anders overmorgen) uit te brengen naar de officiële Raspbian repository en G-DASH te updaten. U krijgt een melding op uw G-DASH website, of via pushbullet als u push meldingen heeft ingeschakeld. Gelieve eerst je Pi te updaten, dan Gulden te updaten door je Pi opnieuw op te starten en dan 10 minuten te wachten tot alles geïnstalleerd en uitgevoerd is.

Voor G-DASH zal dit versie 0.99 zijn omdat ze wat meer tijd nodig hebben om alles af te ronden en gebruikers wat tijd te geven om wat bugs te vinden die nog aanwezig kunnen zijn. Bastijn belooft voor aanvang van de witness-start versie 1.0 gereed te hebben.

Reageren is niet mogelijk.