Hoe wordt de Gulden ontwikkeling bekostigd?

Hoe wordt de Gulden ontwikkeling bekostigd?

Gulden is in crypto-land een bijzondere eend in de bijt. Niet alleen heeft de munt een status aparte qua veiligheid en gebruiksvriendelijkheid, ook de toepasbaarheid met directe IBAN koppelingen is van een uitzonderlijk en gerafineerd niveau. Alles staat dan ook in het teken om Gulden een modern betaalmiddel te laten zijn, naast de Euro en Dollar. Maar dan met het gebruiksgemak van nagenoeg kosteloze wereldwijde transacties en de transparantie, veiligheid en snelheid die blockchain technologie biedt.

Maar eigenlijk hebben we het dan al over een samenspel van twee elementen. Ten eerste de Gulden blockchain, ook wel het netwerk genoemd, en ten tweede de Gulden apps, de wallets. Waarbij je de blockchain als rails kunt zien waar de apps, de treintjes op rijden. Dit om aan te geven dat er meerdere apps of diensten tegelijkertijd van de blockchain gebruik kunnen maken, en ook als zodanig los van elkaar kunnen worden ontwikkeld. 

Gulden is een decentraal project waaraan momenteel wordt gewerkt door een aantal teams. Het bekendste ontwikkelteam staat onder leiding van oprichter Rijk Plasman. Hij heeft als doel de Gulden blockchain en de Gulden wallets uit te ontwikkelen tot een volwaardig wereldwijd betaalmiddel. Uiteraard drukt hij daarmee zijn visie en stempel op het project. Je kunt met de Gulden blockchain echter zoveel meer dan er alleen een muntje op laten draaien. De fout die veel mensen maken, is dat men Rijk ziet als de man die bepaald wat er met Gulden gebeurt. In zekere zin is dat natuurlijk grotendeels ook zo, maar naast Team Rijk wordt er ook door andere partijen voor en aan Gulden gewerkt zoals bijvoorbeeld door Nocks. 

Bepaal zelf
Decentraal betekent in essentie dat iedereen kan bepalen wat ermee gebeurt. Je kunt apps bouwen met Gulden of voor Gulden, het aan bier uitgeven of het investeren of zelfs in deposito zetten middels witness en daarvoor een vergoeding krijgen. Je kunt reclame maken voor Gulden, meehelpen projecten sponsoren, of zelf met de code aan de slag en/of beta tester worden. Kortom Gulden is zoveel meer dan een wallet. Het is inmiddels uitgegroeid tot een hele community van enthousiaste mensen, die er elk op hun eigen manier mee bezig zijn. En ook elk met hun eigen redenen. Zo zijn er mensen die het fascinerend vinden dat je geen bank meer nodig hebt voor (internationale) transacties. Of mensen die de techniek veelbelovend vinden en daarmee aan de slag gaan. Anderen vinden het fijn Gulden met familieleden te delen, of ze vast te zetten voor hun kleinkinderen. En zo zijn er nog wel duizend andere redenen te vinden waarom men Gulden heeft en gebruikt. En daarom zou het ook zo aantrekkelijk kunnen zijn voor bedrijven. Want als bedrijf kun je een eigen team opzetten en je eigen app of diensten op basis van de Gulden blockchain uit gaan brengen.

Bovenstaand klink allemaal fantastisch maar laten we eens dieper graven en kijken naar wat Gulden nu eigenlijk is en hoe het tot stand kwam. Onderstaand alvast een diagram van hoe de organisatie in elkaar steekt.

Muntje lanceren
Als je een crypto-munt (coin of token) opzet kun je ervoor kiezen om een deel te reserveren voor jezelf. Deze zogeheten ‘premine’ is dan eigenlijk al gemined vanaf de start, en hierdoor persoonlijk bezit van de oprichter. In 2014, bij oprichting van Gulden, zag het crypt-landschap er wat anders uit dan nu. Tokens waren nog geheel onbekend (zie kader) en om een coin te lanceren had je een developer nodig, helemaal als je niet een exacte kopie van Bitcoin of Litecoin wilde zijn. Desondanks werden er toen al vrij veel coins gelanceerd en diegene met premines leefden vaak niet erg lang, meestal omdat de oprichter anoniem was en zodra de premine genoeg waard was, verdween. Er hangt dus (vaak terecht) een negatief labeltje aan de term premine. In die tijd was het voor ervaren crypto investeerders vaak reden genoeg om weg te blijven van zo’n project of er negatief over te zijn.

Coin
Deze zijn te minen, waarbij er eventueel een premine is (dit varieert meestal van 0 tot 50%). Een coin heeft een eigen blockchain en coins komen op de markt door minen. De startwaarde van een coin wordt bepaald door de markt, dus vraag en aanbod. Wat de eerste koper ervoor geeft.

Token
Deze zijn niet te minen, omdat de volledige 100% al in bezit zijn van de oprichter. Vervolgens worden deze tokens verkocht door een door de oprichter bepaalde waarde. Stel je begint je eigen token en geeft er een miljoen van uit. Als je er 1 verkoopt voor 1000 Euro dan is je marketcap dus 1000.000.000 Euro. Dat is ook de reden dat nieuwe tokens vaak meteen hoog beginnen op marketcap sites. Tokens hebben geen eigen blockchain en draaien op Ethereum of vergelijkbare platformen.

 
Premine
Dat het ook anders kan bewijst Gulden. Ook Gulden kent immers een (bescheiden) premine maar is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gedegen project met een bewezen trackrecord.

Ondanks de negatieve lading die het woord premine had, was het dé manier om volledig financieel onafhankelijk te kunnen zijn van investeerders of wie dan ook, of zoals Rijk het omschrijft:”Het te kunnen doen wat je echt leuk vindt. Om je visie te volgen.“.

De Gulden premine na oprichting in 2014 besloeg 170 miljoen NLG. Daarvan zijn er vandaag de dag nog 60 miljoen over en is in zijn geheel privé eigendom van Rijk, die het gebruikt om zijn visie te volgen. Het enige risico voor beleggers zou erin kunnen schuilen dat Rijk op een dag zou besluiten te stoppen en de resterende premine op te nemen voor een lange vakantie naar de Bahama’s. Vergelijkbaar met een CEO van een beursgenoteerd bedrijf die zijn aandelen verzilverd en ook het spreekwoordelijke enkeltje ‘zonnig eiland’ zou boeken. Het risico van een verdwijnende premine is echter inmiddels nagenoeg verwaarloosbaar, de blockchain is immers reeds een feit en zal altijd door andere partijen verder ontwikkeld kunnen worden. 

Niet over de balk smijten
In de eerste twee jaar van Gulden was er echter nog geen sprake van ‘financiële onafhankelijkheid c.q. -vrijheid’, simpelweg omdat de waarde van Gulden (die ooit op 0 begon) in die jaren rond de 0,0015 eurocent lag. Ook de waarde van Bitcoin lag toen heel anders. Om de markt niet te veel onder druk te zetten met de verkoop van de premined Guldens werden er destijds tijdelijk shares uitgebracht. Dit was een manier om Gulden om te zetten naar Bitcoin, zonder dat de markt dat meteen voelde. Geïnteresseerden konden bij Rijk met Bitcoins Gulden shares kopen. Deze werden dan ook duurder dan de marktprijs verkocht maar men kreeg een beloning voor het investeren. Inmiddels zijn de volumes hoog genoeg en zijn bijna alle shares en beloningen terug uitbetaald.

Gulden BV
Rijk heeft er voor gezorgd dat Gulden een decentraal project is. Zodat het ook zonder hem door zou kunnen gaan. De Gulden blockchain is daarom in het publiek domein geplaatst. Anders gezegd: De code is open source met een licentie op het niveau van: code gebruiken mag met toestemming van de developers. Niet te verwarren met de Gulden apps, maar daarover zo meer.

Los van de decentrale Gulden blockchain is er sinds 2017 een Gulden.com BV. Dit is een bedrijf -met verdienmodel- waar Rijk in investeert. Dit bedrijf is eigenaar van de Gulden apps, c.q. de wallets en heeft sinds 2017 de ontwikkelaars van ‘Team Rijk’ in dienst genomen. Een reeds werkend voorbeeld van het verdienmodel zijn de in-app-aankopen van Guldens in de wallets, een percentage van de ‘fees’ gaat daarbij naar Gulden.com BV. Daarnaast staan er betaalde applicaties in de planning. Apps die Gulden.com BV voor derden gaat ontwikkelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een klantenkaart app van Albert Heijn, met Guldens die je bij Appie spaart en dan ook alleen bij Appie of gelieerde bedrijven zoals Bol.com weer uit kunt geven. Of dat de NS eindelijk eens tot zinnen komt en hun OV kaart op de Gulden blockchain gaat zetten. 

Deze ontwikkelingen zijn zeer welkom, want ze garanderen dat er verder gebouwd wordt aan innovatieve oplossingen voor en op de blockchain door Rijk en zijn team. 

Nocks
Naast team Rijk, is Nocks BV een goed voorbeeld van een bedrijf dat al vroeg de handschoen heeft opgepakt en ook is gaan ontwikkelen voor Gulden. Het wachten is op meer partijen en initiatieven om de potentie die het netwerk heeft verder uit te bouwen. Daar zou een prima verdienmodel bij kunnen passen. Iets wat ook Unfold, een bedrijfje dat binnenkort automatisch traden aan gaat bieden, reeds ingezien heeft. 

Maar ook apps die reeds in-app iDeal betalingen aanbieden kunnen middels de Nocks API op simpele wijze Gulden betalingen gaan aanbieden. Je hoeft het wiel dus niet helemaal opnieuw uit te vinden als je iets met Gulden wilt gaan doen.

Marketing
Met het bovenstaande in het achterhoofd is het eigenlijk ook meteen duidelijk waarom het ‘Team Rijk’ niet aan marketing doet. Het team wordt immers betaald om te ontwikkelen vanuit de BV van Rijk. Het zal dus niet zelfstandig andere taken op zich nemen. Dan blijft Rijk over. Maar die heeft altijd al aangeven daar geen verstand van te hebben en dat een taak te vinden van de community, immers heeft hij als onderdeel van diezelfde community al genoeg gedaan door de blockchain mogelijk te maken.

Het klinkt bijna Utopiaans, maar het mooie van het project Gulden is, ik zei het al eerder, dat iedereen mee kan doen. In de praktijk zie je dan ook dat de community erg creatief is in het uitwerken en crowdfunden van marketingprojecten. En uiteraard helpen Nocks, GuldenTrader en al die andere brokers en bedrijven indirect ook mee aan de naamsbekendheid en het vergroten van  de adoptie. Maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat reclame en bekendheid van Gulden uit een geheel andere hoek komen, want stel je voor dat Shell op een dag besluit, dat zegeltjes plakken toch niet zo handig is en Gulden daarvoor adopteert, wereldwijd!

Conclusie
De basis ligt er met het Gulden 2.0 netwerk. Maar er is nog zoveel meer mogelijk. Er valt nog zo veel te bouwen. En met een fantastisch solide publieke blockchain kan ik me voorstellen dat de handen van menig ondernemer gaan jeuken. Dit is pas het begin!

Met deze wetenschap kun je niet anders concluderen dat dit unieke netwerk met al die mensen, hun creativiteit en passie, de vrijheid die men heeft om toepassingen te bouwen of te gebruiken, een gouden toekomst heeft. Niet in de laatste plaats voor investeerders of ondernemers, maar ook voor gebruikers, diensten en/of ander toepassingen.

-Thanks Rijk!

Overigens, als men naar aanleiding van dit artikel vragen heeft, kan men die altijd stellen in het officiële chatkanaal van Gulden op Slack of via de Chat with Community knop op Gulden.com.

Reageren is niet mogelijk.