De verschillen tussen Gulden en Bitcoin
Veel mensen die in aanraking komen met ‘de digitale Gulden’ hebben in eerste instantie van Bitcoin gehoord, volgens velen de standaard in cryptocurrency land. Bitcoin is in ieder geval wel de bekendste. Waar Bitcoin al sinds 2009 bestaat, zag Gulden pas in 2014 het levenslicht. Waarom zou men overstappen van Bitcoin naar Gulden? Wat zijn precies de verschillen met Gulden? En waarom zou Gulden dan beter zijn? Vragen waar vele cryptocurrency beginners of investeerders mee worstelen. In dit artikel proberen we de antwoorden op deze vragen te vinden.
Transactiecapaciteit
Bitcoin is indertijd ontwikkeld als een alternatief betaalsysteem. Helaas is het echter technisch slecht toegerust om veel transacties uit te kunnen voeren. De transactiecapaciteit van Bitcoin is slechts 7-8 transacties per seconde. Dat is veel te laag om een algemeen geaccepteerd betaalsysteem te worden.
Ter vergelijking: in Nederland alleen al worden er gemiddeld 120 pinbetalingen per seconde verricht. Deze geringe capaciteit is voor Bitcoin op het ogenblik de bottleneck; regelmatig worden transacties vertraagd uitgevoerd omdat er geen tijd is om ze allemaal tegelijkertijd te verrichten.
Gulden heeft in zijn huidige staat de mogelijkheid om ca. 40 transacties per seconde te verwerken maar kan naar behoefte gemakkelijk opgeschaald worden. Bij Bitcoin is het doorvoeren van wijzigingen een moeizaam en bijna onmogelijk proces.
Transactiefee
Wanneer men een transactie uitvoert, wordt er een kleine toeslag berekent, oftewel de ‘fee’. Deze is voor de miners die het netwerk in stand houden en de transacties aan de blockchain toevoegen.
De bovengenoemde ophoping van betalingen heeft o.a. tot gevolg dat de transactiefees bij Bitcoin enorm opgelopen zijn. Simpelweg omdat de mensen die de meeste fees betalen het snelst geholpen worden. Gemiddeld kost een betaling in Bitcoin nu (maart 2017) 0,00075 BTC, oftewel +/- €0,85. Ook als men, omgerekend, maar een Euro ergens voor moet betalen kost het 85 Eurocent extra aan fees. Dit is de nekslag voor de mogelijkheid om kleine bedragen over te kunnen boeken. En met een toenemend aantal transacties zal deze fee alleen maar hoger worden.
Gulden hanteert een transactiefee van gemiddeld 0,01 NLG (+/- €0,0002) ongeacht de drukte op het Guldennetwerk.
Confirmatietijd
Het uitvoeren van een volledige transactie is bij Bitcoin een langdurig proces. Een betaling is pas afgerond en onomkeerbaar als hij 6 netwerkbevestigingen (confirmations) heeft gehad. Bij Bitcoin duurt dit proces gemiddeld een uur. Maar door de problemen met de transactiecapaciteit loopt de confirmatietijd nu vaak op naar meerdere uren. Dit is voor gewone betalingen onacceptabel.
Gebruikers verwachten dat een betaling direct klaar is zoals ze dat bij pinbetalingen gewend zijn. Bij Gulden kost dit bevestigen nu nog ongeveer 15 minuten maar in het voorjaar van 2017 wordt dit teruggebracht tot 150 seconden (met de update van het netwerk die Prime I gedoopt is) en uiterlijk eind 2017 tot 0 seconden (met de update Prime II).
Consensus
Bitcoin lijdt typisch aan het effect van de wet van de remmende voorsprong. Het is de eerste cryptomunt maar door de ingebakken ontwerpfouten zien we dat Bitcoin zijn beloftes niet waar kan maken. En ook op technologisch vlak begint men achter te lopen, terwijl er onmacht heerst om ook maar iets te veranderen in de situatie rond de genoemde problemen. Er is geen actieve ontwikkelingsgroep die zelfstandig vernieuwingen en aanpassingen kan doorvoeren. In het Bitcoincircuit is consensus vereist om iets te kunnen wijzigen aan de techniek, terwijl men tot het bot verdeeld is. Dit komt omdat er allerlei tegenstrijdige belangen in het spel zijn.
De miners willen niets wijzigen, want de opbrengsten uit de fees zullen dan naar beneden gaan. De Bitcoinhandelaars zijn alleen op winst gericht en zijn gebaat bij een wild fluctuerende prijs, dus een wijziging maken ze zich niet druk om. De investeerders willen alleen een stijgende prijs zien en willen dus niets veranderen, want elke verandering kan de prijs doen instorten. De mensen die een alternatief voor het banksysteem willen bewerkstelligen willen juist wel wijzigingen om de betaalfunctie overeind te houden. En ondertussen gebeurt er dus niets.
Bitcoin is geheel verlamd en zal niet meer innoveren of zal via een zogenaamde ‘hard fork’ in twee of meer richtingen uiteen vallen. Dit opsplitsen middels een ‘hard-fork’ betekent feitelijk dat je twee munten krijgt, dat zou funest kunnen zijn voor de waarde van Bitcoin. De kans op een ‘hard-fork’ is momenteel zeer reëel. Gulden heeft van bovenstaande problematiek geen last.
Community
Bitcoin is bedacht door iemand die zich Satoshi Nakamoto noemde maar die niemand persoonlijk kent en waar ook nooit iemand meer wat van gehoord heeft. Gulden daarentegen is bedacht door Rijk Plasman die met een aantal mensen om zich heen de kern van de ontwikkelingsgroep vormt. Hij is direct aanspreekbaar en managed nieuwe ontwikkelingen aangaande de blockchain en wallets (de digitale portemonnee). Daarnaast is er een groter groep mensen en bedrijven bezig met het ontwikkelingen van services rondom Gulden.
Zo kan men voor support aankloppen bij de community (aanmelden kan via https://gulden.com) terwijl iets dergelijks er voor Bitcoin niet bestaat. Het ontwikkelingsteam luistert o.a naar wat er leeft onder de Guldengebruikers en neemt deze feedback mee in zijn beslissingen. De vooruitgang kan daardoor niet verlamd raken door tegenstrijdige belangen bij de gebruikers, miners en investeerders.
Gebruiksaspecten
Bitcoin als geheel heeft een ‘nerdy’ uitstraling. De koppeling met de gewone wereld is ver te zoeken en het spreekt de gemiddelde gebruiker niet aan. De standaard wallet software blinkt ook al niet uit in gebruiksvriendelijkheid. Er zijn wel derden die een betere wallet hebben ontwikkeld maar dat zijn volgers. Gulden streeft juist naar zoveel mogelijk gebruiksvriendelijkheid. Zowel de wallet als de koppeling naar de Eurowereld moet iedere gebruiker zo over de streep kunnen trekken.
Zo heeft Gulden als enige een mobiele wallet kunnen koppelen aan een desktop wallet waardoor het beheer van de mobiele wallet via de desktop gedaan kan worden. Daarnaast is het mogelijk om met Gulden bij iedere Bitcoinacceptant te betalen en ook is het mogelijk om IBAN-overschrijvingen vanuit de Guldenwallet te doen. Eigenlijk moet de gebruiksvriendelijkheid zo zijn dat een gebruiker geen verschil meer zal zien in de manier van werken tussen de Guldenapp en de apps van de verschillende banken. Gulden wordt volop doorontwikkeld, in tegenstelling tot Bitcoin waar de ontwikkeling vrijwel stilstaan.
Fraude en criminaliteit
Bitcoin is vaak in het nieuws in verband met witwassen en fraude. Dit komt omdat “domme” criminelen denken dat alles anoniem kan met Bitcoin. Het tegendeel is echter waar. De blockchain is openbaar en iedereen kan alle transacties volgen. Met moeite weliswaar maar het kan zeer goed. Maar het geeft veel negatieve impact op cryptogeld ansich, en dat is jammer en onnodig.
Daarom probeert Gulden wat aan dit negatieve imago van cryptomunten te doen. Als je meer dan 50 euro per week wilt investeren of onttrekken in Gulden dien je je te registreren bij Nocks, de Gulden betaalprovider. Je kunt dan voor 500 Euro per keer met een limiet van 5000 Euro per maand aan Guldens kopen. Wil je een hogere limiet, dan dien je je volledig te legitimeren compleet met ID-verificatie.
Conclusie
Is bitcoin dan dood? Nee, Bitcoin heeft zeker een waarde maar het mag niet gezien worden als een nieuw betaalsysteem. Het is meer te vergelijken met de huidige functie van goud. Het ontleent zijn waarde aan schaarste op de markt en kan daardoor functioneren als een goede, maar risicovolle belegging. Als betaalmiddel is het hopeloos en zal het net als Netscape of Altavista bekend blijven als de eerste, maar niet de beste. Gulden is als het huidige Google en heeft in die hoedanigheid de potentie om de nieuwe wereldmunt te worden.