Gulden: Status-Quo en vooruitblik
Met twee nieuwe Euro-Gulden beurzen op komst, de ingrijpende software updates voor Gulden zelf en met het nieuwe Nocks 2.0 platform binnen handbereik -om maar een paar dingen te noemen- is het niet moeilijk je voor te stellen dat Gulden grote veranderingen te wachten staat.
Maar laten we eerst eens kijken waar Gulden nu staat. Wat is Gulden? En waarom zou ik dat moeten gebruiken. Allemaal legitieme vragen uiteraard.
Gulden?
Gulden is technisch gezien een cryptomunt die gebaseerd is op LiteCoin. LiteCoin is op zijn beurt weer een afgeleide van Bitcoin. Veel code die voor Bitcoin ontwikkeld wordt, kan, met wat aanpassingen, ook voor Gulden gebruikt worden. Dat scheelt tijd, geeft een robuustere basis en biedt de mogelijkheid juist alleen die functionaliteit toe te voegen die ook daadwerkelijk wat toevoegt. Gulden is daarmee geenszins een Bitcoin kloon, maar eerder een verre neef. Met een eigen ontwikkeling, unieke code, eigenschappen en toekomst. Zo heeft Gulden een aantal voordelen ten opzichte van Bitcoin, zoals zeer lage transactiekosten en een eco-systeem in dienst van zowel de consument als de retailer. Lees voor meer info dit artikel, dat wat dieper ingaat op de verschillen tussen Bitcoin en Gulden.
Euro
Maar we hebben toch de Euro? Ja. En daar is best wel het een en ander mis mee. Sterker nog, als de Euro een cryptomunt was geweest met alle eigenschappen die het nu heeft, zou niemand er waarschijnlijk mee geassocieerd willen worden, laat staan eraan beginnen . Ik noem even: Een devaluatie van tachtig miljard per maand en allemaal onbekenden heren op hoge functies die zich ermee bemoeien. Daarnaast heb je een bankrekening nodig die je gauw Euro 10,- per kwartaal kost. En als je geld in het weekend wilt overmaken mag je wachten tot de volgende werkdag. Daarnaast is het overboeken naar het buitenland krankzinnig duur en duurt een week! etc etc etc.. Verder worden er allerlei schimmige bankconstructies opgezet, en weet niemand eigenlijk meer hoeveel Griekenland nu wel of niet geleend heeft. Daarnaast fluctueert de koers ook nog eens ten opzichte van de dollar en andere ‘munten’ . Toch zitten we allemaal in dit schuitje. Of toch niet? Lees dit artikel over de verschillen tussen de Euro en Gulden, erg interessante materie.
Transparantie
Er bestaan veel vooroordelen tegen cryptomunten. Veel gehoord zijn de witwaspraktijken die het mogelijk zou moeten maken. Echter wat de meesten mensen niet beseffen is dat een cryptomunt juist bestaansrecht heeft doordat het juist onmogelijk is ermee te frauderen. Immers alle transacties worden opgeslagen op het netwerk, de blockchain genoemd. Dit is een grootboek waar alle veranderingen in staan. Je kunt dus ook precies zien hoeveel er op een bepaalde ‘rekening’ staat. Het enige wat niet bekend is, is van wie die ‘rekening’ is. En ook dat is met wat speurwerk wel te achterhalen, want de munten worden uiteraard ergens ingekocht of weer omgezet.
Je ziet dan ook dat criminelen aardig hun best moeten doen om buiten beeld te blijven. Soms wordt een transactie door een netwerk van duizenden computers gehaald om maar ‘onzichtbaar’ te worden. Kortom, cryptogeld is enorm transparant maar geniet een zekere anonimiteit. Tegelijkertijd is het decentraal en onafhankelijk. Iets wat veel mensen aanspreekt. Jouw geld is ook echt van jou! Niet van een centrale bank of overheid.
Waar staat Gulden voor.
Gulden wil een wereldwijd betaalmiddel worden. Makkelijker en goedkoper te gebruiken dan huidige valuta. Waar het aanhouden van Gulden en de apps volledig gratis zijn wordt er alleen bij elke overboeking een klein bedragje ingehouden voor het onderhouden van het Gulden netwerk. Dit is normliter niet meer dan G0,005. Ca. een halve eurocent dus. Daarnaast is er met Gulden straks ook veel meer mogelijk dan nu met ‘normaal’ geld. Guldens zou je namelijk ook kunnen programmeren, zodat het maar aan een bepaald doel uitgegeven mag worden. Zoals een PGB budget of een klantenkaart.
Iedereen denkt met cryptomunten gauw en vooral snel rijk te worden momenteel. Gulden distantieert zich met alle macht van dit handelen en vaart een geheel eigen koers. Weg van crypto, weg van Bitcoin. Een echte vervanger willen zijn van het huidige geldsysteem, voor de gewone man. Sneller, veiliger maar ook gewoon makkelijker. In principe moet je met Gulden straks alles kunnen doen wat je nu met de Euro ook kan en meer!
Momenteel is Gulden al erg snel, zeker in vergelijk met een Bitcoin transactie, maar ook ten opzichte van de Euro. Maar Gulden wordt nog sneller dan het nu is. Over een paar weken gaat een betaling zelfs in seconden. Daarnaast kun je straks ook rente krijgen op je Gulden witness rekening!
Blokken en Miners
De transacties op het Gulden netwerk worden door zogenaamde miners verwerkt. Naast een transactievergoeding (nu niet veel meer dan 0,1 Gulden per block) krijgen ze hiervoor ook een blockreward. Er zijn echter per dag maar een maximum aantal blokken beschikbaar. De miners samen mijnen iedere 150 seconden een block. Daarvoor worden ze beloond met 100 Gulden. Zo worden er iedere dag 57600 nieuwe Guldens “gecreerd”. Na invoering van de POW2 update wordt de blockreward van 100 gulden verdeeld in 80 Gulden voor de mijners en 20 Gulden voor de deelnemers aan het witness programma. Dus iedere 150 seconde komen er 20 Gulden beschikbaar voor het betalen van de rente voor de witness rekeningen.
Witness
Rente op je Gulden werkt straks heel simpel. Je kunt na de updates een witness/deposito rekening aanmaken in de Gulden desktop app. En als een goede depositorekening betaamt, ontvang je rente op deze rekening.
Hoeveel rente c.q. vergoeding je ontvangt hangt er een beetje van af voor hoe lang je je Guldens vastzet, variërend van een maand tot max drie jaar, en hoeveel je vastzet. Kleine schatting is dat het ongeveer een procent per maand zou kunnen opleveren. Ook hier is Gulden een betere keuze dan je geld bij de reguliere banken stallen. In feite is het geen rente maar een vergoeding die je krijgt voor het monitoren van de miners. Dit is een beetje technisch, maar het komt erop neer dat de depositohouder mee gaat helpen, automatisch dan, om het netwerk in de gaten te houden. Daarvoor moet de deposito rekening wel dag en nacht met internet verbonden zijn. Een klein computertje als een Rasberry PI is daarvoor al voldoende en een energiezuinige oplossing.
Ondernemers
Naast alle voordelen die er zijn voor consumenten, ik noemde al even de maandelijkse bankkosten, zijn ook de voordelen voor winkeliers ten opzichte van het huidige betaalsysteem evident.
Gulden betalingen zijn namelijk goedkoper dan een standaard PIN of iDeal-transactie, zeker voor ondernemers die weinig transacties of kleine bedragen doen. Je hebt geen dure (pin)terminal nodig met de bijbehorende maandelijkse abonnementskosten. Je betaald alleen een kleine vergoeding per transactie. Gulden is door zijn lage kosten uitermate geschikt voor zogenaamde microbetalingen. Maar het accepteren van grotere bedragen is uiteraard ook mogelijk!
Het accepteren van een Gulden betaling kost een winkelier bij gebruik van de daarvoor ontwikkelde Nocks Checkout App €0.05. Waarbij Nocks de betaalprovider is die zich helemaal op Gulden heeft toegelegd en een geheel nieuwe ecosysteem rondom Gulden bouwt.
Risico’s?
Voor deze €0,05 krijg je een mooi overzicht van de transacties voor je boekhouder en uitbetaling in Euro als je daarvoor kiest. Dit kan in de app ingesteld worden naar eigen inzicht c.q. voorkeur.
Vandaar ook dat steeds meer retailers Gulden betalingen accepteren. Het is leuk om te zien voor mij als enthousiast gebruiker dat steeds meer ondernemers de stap durven te nemen. Als ondernemer weeg je de risico’s af natuurlijk, zoals die koersschommelingen. Maar daar heb je helemaal geen last van als je de Nocks Checkout app gebruikt. Bijv. je wilt iets verkopen voor 100 Euro dan betaald de klant met Guldens maar de winkelier ontvangt gewoon 100 Euro via Nocks.
Steeds meer ondernemers sluiten zich aan, en ook steeds grotere bedrijven weten Gulden te vinden. Zo is Xenosite, een grote zakelijke internet service provider, met klanten als Subway, al langer bij Gulden aangesloten. Daarnaast biedt sinds kort ook DeOnlineDrogist.nl, een Twinkle top 100 bedrijf, de mogelijkheid aan om met Gulden te betalen.
Toekomst
Binnenkort komt Nocks met het nieuwe handelsplatform. Dan wordt het ook voor derde partijen mogelijk om op simpele wijze apps te gaan ontwikkelen voor op de Gulden Blockchain. Denk daarbij aan een app voor Concertkaartjes (nooit meer ongeldige kaartjes kopen op Marktplaats), of Smart Money, geld dat weet waar het aan besteedt mag worden zoals een klantenkaart.
En natuurlijk ook Gulden zelf staat niet stil. Het is nu nog even wachten op de uitrol van de Gulden 2.0 update. Dat is een update die zichzelf in vijf stappen activeert. Maar ook daarna staat er nog van alles op de rol. Zoals nog sneller betalen, makkelijk/korter synchroniseren en zelfs de lange onhandige betaaladressen gaan een evolutie zien.
Dus hou vooral GuldenBites.nl in de gaten. We volgen het nieuws omtrent Gulden op de voet, het zijn spannende tijden!