Gulden woordvoerder Dorin in gesprek met Blocker.nl
Gulden is hot. De Nederlandse cryptocurrencie kent een groot aantal fanatieke aanhangers en gelet op het koersverloop van de afgelopen jaren is dit niet verwonderlijk. De munt heeft met een marketcap van ruim $31.000.000 een respectabele positie op de cryprocurrencie markt verworven en is nog lang niet klaar. Wij spraken met Dorin Bouwman over het verschil tussen Gulden en Bitcoin, de toekomst van Gulden en zelfs over Doutzen Kroes….
B: Wat is Gulden precies en kan je iets vertellen over de historie van het project, waarom is het gestart en met wie?
G: Gulden is opgericht in 2014 door Rijk Plasman. Het project is in het leven geroepen om een decentraal betaalmiddel op te richten, gefocust op de gebruiker. Het doel van Gulden is vanaf het begin hetzelfde geweest; crypto beschikbaar en begrijpelijk maken voor iedereen.
B: Veel Nederlanders hebben een ‘zwak’ voor de Gulden want wie verlangt er niet af en toe naar terug, maar zijn het eigenlijk alleen Nederlanders die in het project zitten?
G: Zeker niet! Er zijn Gulden-bezitters verspreid over de hele wereld. Voor buitenlandse gebruikers maakt de naam weinig verschil, het gaat om het systeem en wat je er mee kan. We vinden Gulden een mooie krachtige naam voor een betaalmiddel, daarom hebben we ervoor gekozen.
B: Met hoeveel winkels in Nederland (en daarbuiten) kan ik inmiddels betalen met Gulden en gebeurt dit ook?
G: We schatten dat er op dit moment zo’n 150 tot 200 acceptanten zijn. Om Gulden te accepteren hoef je geen ingewikkelde aanvraag te doen, of toestemming van het team te krijgen. Hierdoor weten we niet precies op hoeveel plekken er met Gulden betaald kan worden. Het leuke hieraan is dat we zo nu en dan via de community verrast worden met leuke, onverwachtse acceptanten.
B: Tegenwoordig zie je steeds meer ICO’s die met behulp van beroemdheden als Paris Hilton hun project op de markt brengen. Hoe kijkt Gulden hier tegenaan en kunnen we binnenkort Doutzen Kroes met de Gulden zien?
G: ICO’s worden vaak in het leven geroepen om veel geld in te zamelen zonder eerst met concrete resultaten te komen. De beloftes zijn vaak onrealistisch en hebben niks te maken met blockchaintechnologie. Wij doen er niet aan mee en houden ons bezig met echte ontwikkeling. Door ons product (Gulden) constant te verbeteren hebben we het aantal gebruikers gestaag zien groeien in de afgelopen jaren. Het zou ons dan ook niet verbazen als we binnenkort Doutzen Kroes ook met een Gulden portemonnee op haar telefoon zien.
B: Waarin verschilt Gulden nu van andere cryptocurrencies zoals Bitcoin?
G: Bitcoin wordt voornamelijk gebruikt als investering. Het systeem is trager en omslachtiger waardoor het nooit opgepakt zal worden als een ‘mainstream’ betaalmiddel. Gulden daarentegen is gebouwd om een betaalmiddel te zijn. Betalingen worden vliegensvlug verwerkt, de portemonnee is gemakkelijk in gebruik en het is voor ondernemers gemakkelijk om Gulden te gebruiken.
B: Een van de kritiekpunten aan het adres van Bitcoin is de (lage) transactiesnelheid, slechts iedere 10 minuten. Hoe zit dit bij Gulden?
G: Transactiesnelheid is één van onze speerpunten. Om Gulden te laten slagen als betaalmiddel moet een transactie binnen enkele seconden verwerkt worden. Momenteel is een transactie al vele malen sneller verwerkt dan bij Bitcoin, met de aankomende update zal dit nog veel sneller zijn.
B: De marketcap van Gulden bevindt zich momenteel (17 november 2017) boven de $31.000.000 en de koers staat op bijna 9ct, terwijl deze afgelopen maart nog rond 1,4ct stond. Hoe verklaar je deze grote stijging en populariteit van Gulden?
G: Hoewel we niks aan marketing doen hebben we het afgelopen jaar gemerkt dat Gulden is opgepakt door verschillende media. Daarnaast hebben we een geweldige community die met veel enthousiasme toepassingen bedenkt en mensen over gulden vertelt.
B: Onlangs sprak de AFM zich kritisch uit over het investeren in cryptocurrencies en ICO’s. Hoe kijken jullie daar tegenaan?
G: Investeren brengt altijd risico’s met zich mee. Dit geldt voor crypto, maar ook voor ‘ouderwetse’ investeringen. Het is erg goed dat mensen hierop geattendeerd worden door instanties zoals de AFM en wij staan volledig achter deze waarschuwing. Vooral bij ICO’s is voorzichtigheid geboden, we zouden vanuit het Gulden team nooit aanraden om te investeren in een ICO. Wij zouden ICO’s benaderen als een uitje naar het casino.
B: Met uitzondering van regulering, wat zijn de andere grootste uitdagingen die nog voor de cryptocurrency in het algemeen liggen?
G: Het open karakter en de vrijheid die daarbij komt kijken. Aan de ene kant is dit natuurlijk een prachtig voordeel, maar helaas wordt er veel misbruik van gemaakt. Wij zijn een groot voorstander van een keurmerk, de code is al inzichtelijk, dus eenvoudig door capabele ontwikkelaars te controleren. Dan vallen 99% van de cryptocurrency projecten al af en wordt het veiliger voor het grote publiek om in te stappen. Daarnaast het gebruiksgemak, om een kans te maken moet het net zo eenvoudig te gebruiken zijn als bestaande betaalmiddelen. Dat is dan ook ons streven.
B: Wat kunnen wij in de (nabije) toekomst van Gulden verwachten en hoe kunnen we jullie het beste volgen?
G: Binnenkort zal de PoW2 update doorgevoerd worden. Met deze update maken we het mogelijk om Guldens vast te zetten voor een bepaalde tijd, over deze Guldens zal rente betaald worden. Daarnaast zal PoW2 het netwerk razendsnel maken, transacties zijn na 1 bevestiging al veilig. We hebben met de ontwikkeling van PoW2 gelijk onze eigen implementatie van Segwit meegenomen. Omdat we het volledig hebben herschreven en geoptimaliseerd voor Gulden noemen we het Segsig. Meer informatie daarover op dev.gulden.com. Verder zijn we constant bezig met gebruiksgemak, snellere synchronisatie, een efficiënter netwerk, allemaal zaken die voor de meeste mensen terecht vanzelfsprekend zijn, maar in crypto zeldzaam.
B: Als we dit interview over 3 jaar weer doen, waar hoop je dan te staan met Gulden?
G: We zijn niet echt bezig met hopen. We weten precies waar we over 3 jaar willen staan en werken hier hard voor. Resultaten zullen vanzelf zichtbaar zijn, hierover gaan we nu nog niks verklappen!
B: Zullen we dit interview over 3 jaar weer doen?
G: Tuurlijk, wanneer hebben jullie tijd?
Bedankt Dorin!
Blocker.nl is met duizenden unieke bezoekers per week hét platform voor geïnteresseerden in cryptocurrencie en blockchain. Dit interview maakt deel uit van een reeks welke iedere twee weken verschijnt.
Meer weten over cryptocurrencies? Kijk dan even op de website: https://blocker.nl/gulden-is-nog-lang-klaar-interview/