Gulden in de Media: Linux Magazine over Gulden
Het Linux Magazine plaatste onlangs een dijk van een artikel over de nieuwe Gulden cryptomunt. Hieronder een aangepaste versie voor de fervente GuldenBites lezers.
Auteur: Arno Keij
De Gulden was vanaf de middeleeuwen tot januari 2002 de Nederlandse munteenheid en wettig betaalmiddel. Op 1 januari 2002 werd de gulden vervangen door de Euro, tot verdriet van velen. Maar de Gulden is terug. Niet in het ‘ouderwetse’ jasje in de vorm van munten en bankbiljetten, maar als Crypto Currency! Dagelijks vliegen de berichten over Bitcoin voorbij en hoor je nauwelijks iets over Gulden. De enorme koersstijging van de Bitcoin het afgelopen jaar is hier de voornaamste reden voor! Dat is fijn voor mensen die in Bitcoins handelen, maar het streeft zijn doel voorbij, namelijk wereldwijd een geaccepteerde betaalmethode worden. De ontwikkelaars van Gulden focussen zich daarom ook niet op mensen die snel geld willen verdienen, maar ontwikkelen een munt die veilig, snel en gebruiksvriendelijk is en daarom ingezet kan worden als hét digitale betaalmiddel naast de huidige fiat geldsysteem zoals de Euro of de Dollar.
Achtergrond en Techniek
Gulden is een decentrale valuta gebaseerd op blockchain technologie (het kasboek dat gedeeld wordt tussen alle Gulden gebruikers), dat betekent dat niemand eigenaar is van Gulden. Het Gulden concept is in 2014 bedacht door de Nederlander Rijk Plasman en kan gezien worden als de Nederlandse variant van de Bitcoin. Aangezien Bitcoin opensource wordt aangeboden is het voor iedereen mogelijk om een eigen variant van Bitcoin op de markt te brengen. Dat klinkt makkelijker dan het lijkt want enige kennis van C++ en Java is wel vereist. Momenteel schieten de verschillende varianten, de zogenaamde “Alternatieve Coins (Altcoins)” als paddestoelen uit de grond. De Gulden onderscheidt zich van de rest omdat men de techniek en werking van de digitale munt sterk heeft verbeterd. De code van Gulden wordt op Github gepubliceerd waardoor het voor iedereen mogelijk is om een bijdrage te leveren aan het project.
Eén van de doelstellingen van Gulden is om de digitale munt zeer toegankelijk te maken voor de gemiddelde gebruiker aangezien Crypto Currency (Digitaal Geld) nog steeds wordt gezien als iets voor “Nerds”. De meest makkelijk manier om aan Bitcoins of Altcoins te komen is deze te kopen. Geheel gebruiksvriendelijk is dit niet want vaak gaat dit aankoopprocess via een online handelsplaats, ook wel een exchange genoemd. De meeste Altcoins kun je alleen maar kopen met bitcoins via zo’n exchange. Je dient dus eerst Bitcoins in je bezit te hebben om een Altcoin te kunnen kopen. Dat betekent ook gelijk twee keer exchange fees betalen en wisselkoersverschillen incalculeren. Bij Gulden heb je dit probleem niet. Guldens kopen kan rechtstreeks vanuit de wallet, met Euros. Als je eindelijk eigenaar bent van een Altcoin dan wordt er aangeraden om de gekochte munten niet online bij een exchange te laten staan. Het beste is om ze op te slaan in je digitale portemonnee (wallet) op je computer of mobiele telefoon. In eigen beheer dus, wat de hele bedoeling is van cryptocurrency, baas over je eigen geld en niet een derde partij je geld laten beheren.
Via bijvoorbeeld de Android Gulden App/wallet is het, zoals net aangegeven, mogelijk om direct Guldens te kopen en te betalen met Euro. Na betaling via iDeal wordt het aantal gekochte Guldens direct naar je wallet gestuurd. Indien je van plan bent om Guldens te verkopen dan kun je in de app direct overschrijven naar een IBAN nummer. Je ontvangt dus het omgerekende bedrag terug in Euro’s direct op je eigen rekening. In cryptoland is dit een unieke functie.
Omdat het netwerk van de Gulden-blockchain gevormd wordt door de gebruikers die hun wallet software hebben draaien op hun computer en een normaal werkende internetverbinding hebben, kan gesteld worden: Hoe meer gebruikers, hoe stabieler het netwerk is. Via guldennodes.com kun je een overzicht vinden met een groot aantal computers die het Gulden netwerk serveren.
Middels een voorgeinstalleerde mini computer zoals een Raspberry Pi kun je zelf ook een node draaien. Erg leuk om te doen. Deze Pi kun je straks na de Gulden 2.0 update ook inzetten om te witnessen, maar daarover zo meer.
De Gulden verenigt dus de voordelen van de Bitcoin techniek met het gebruikersgemak van de huidige standaard betalingsmethoden als de Euro. Tevens worden de ontwerp fouten die gemaakt zijn bij Bitcoin verbeterd zodat er een hoop drempels en beperkingen wegvallen waardoor het o.a. mogelijk wordt om transacties sneller te laten plaatsvinden tegen lagere transactiekosten.
Mining
Net als in het Bitcoin netwerk moeten er in het Gulden netwerk betalingen gecontroleerd worden op o.a. dubbele uitgaven en valse Guldens. De goedgekeurde betalingen moeten weer vastgelegd worden in de blockchain. Om dit valideren en vastleggen van de betalingen mogelijk te maken wordt rekenkracht van computers gebruikt. Wat de ontwerpers van het bitcoin-protocol verzonnen hebben, en waar de Gulden dus ook gebruik van maakt is dat de mensen die hun computer aan laten staan om betalingen te valideren en vastleggen (de miners) hiervoor een beloning krijgen. Of beter gezegd als je je computer of mining-hardware inzet voor mining maak je kans op een beloning en degene die als eerste een ingewikkelde rekensom oplost wordt beloond met 100 Gulden. Het oplossen van de rekensom duurt bij Gulden gemiddeld 150 seconden en wordt het vinden van een “block” genoemd. Ter vergelijking, Bitcoin miners doen er gemiddeld 10 minuten over om een block te vinden.
Het vinden van een block vereist veel rekenkracht van een computer. De moeilijkheidsgraad voor het oplossing van de rekensom wordt zodanig gereguleerd dat er in het Gulden netwerk nooit meer dan een vastgestelde hoeveelheid Guldens per dag wordt gedolven. Hoe meer computers er Guldens delven, des te moeilijker het wordt om een block te vinden. Een aantal jaren geleden was het mogelijk om rendabel via je eigen computer te minen. De kracht van je CPU of GPU kon je inzetten voor het oplossen van de rekensommen. De opbrengst min de energiekosten leverde toen een aardige zakcent op. Tegenwoordig is het vrijwel niet meer rendabel om op die manier te minen. De moeilijkheidsgraad voor het oplossen van de puzzels is tegenwoordig zo hoog, en het gebruikte algoritme zo complex, dat alleen computers die hier speciaal voor gemaakt zijn deze kunnen oplossen. Omdat deze krachtpatsers veel energie gebruiken worden deze vaak gehost in landen waar de energiekosten laag zijn met als doel een zo hoog mogelijk rendement te halen.
PoW²: Witnessen
Het huidige protocol waar Gulden gebruik van maakt voor de intensieve vorm van berekeningen (het minen) heet Proof of Work, afgekort PoW, en het algoritme welke hiervoor wordt gebruikt is Scrypt. Het heeft o.a. het doel om te voorkomen dat Guldens dubbel worden uitgegeven. Tevens staat PoW ‘distributed trustless consensus’ toe, wat inhoud dat een betaling kan worden gedaan en ontvangen zonder dat er een derde partij (lees bank) nodig is. Omdat het PoW protocol al redelijk gedateerd is, en ook zijn limieten heeft zijn er een aantal crypto munten bezig om het protocol te vervangen.
Op het moment dat dit artikel wordt geschreven zijn de Gulden ontwikkelaars in samenwerking met een aantal mensen uit de Gulden community een nieuwe update aan het testen, namelijk Gulden 2.0. Deze bevat het eigen door Gulden ontwikkelde PoW² protocol.
PoW² brengt de blockchain volgens de ontwikkelaars naar een nieuw tijdperk, met een niveau van veiligheid dat nog niet eerder is bereikt. De kracht van Proof of Work verrijkt met de kracht van Currency Holding Witnesses (ook wel Witnessen genoemd). Dat laatste houd in dat je voor een langere tijd Guldens kunt vastzetten (1 maand tot 3 jaar). Met dit vastzetten draag je bij aan het PoW² systeem en ontvang je rente die vele malen hoger is dan bij een reguliere bank.
Eigenlijk is rente niet het juiste woord want het is meer een beloning die je krijgt. De Guldens die je vastzet op je witness account helpen namelijk het Gulden blockchain netwerk te beveiligen. En daar wordt je voor beloont. Hoeveel hangt er een beetje vanaf hoe lang je ze vastzet, hoeveel je vastzet en hoeveel deposito’s er al op het netwerk zitten. De beloning komt uit de mining reward. Voorheen ging de gehele mining reward, 100 Gulden per 150 seconden, naar de miners, maar nu gaat van dit bedrag twintig Gulden naar de witness accounts en mogen de miners nog maar 80 Gulden per 150 seconden verdelen. Voor het energiezuinig Witnessen kun je een Pi mini computer in de meterkast hangen. Immers het witnessen gaat dag en nacht door en je wordt alleen beloont als je 24/7 online bent.
PoW² maakt de weg ook vrij voor snellere transacties. Iedere transactie die gedaan wordt met Gulden, Bitcoin of andere digitale munt moet worden gevalideerd met een x aantal bevestigingen (meestal 6x) om ervoor te zorgen dat er een legitieme transactie plaatsvindt. Gulden in de huidige vorm valideert transacties binnen 6 x 150 seconden is 15 minuten. Bij de Bitcoin in de huidige vorm duurt dit gemiddeld 6 x 10 minuten is een uur en kan dit oplopen tot een paar dagen omdat er meer transacties plaatsvinden dan het netwerk aan kan. PoW² zorgt ervoor dat er uiteindelijk 0 bevestigingen nodig zijn om een transactie te valideren waardoor je dus direct over je munten kunt beschikken. Dit is een unieke functie en vind je nog niet terug bij andere collega munten.
Fraude en criminaliteit
Crypto Currency, en dan met name de Bitcoin, is vaak in het nieuws in verband met witwassen en fraude. Dit komt omdat veel criminelen denken dat alles anoniem kan met Bitcoin. Het tegendeel is echter waar. De blockchain is openbaar en iedereen kan alle transacties volgen. Met moeite weliswaar, maar het kan zeer goed. Daarnaast kan men bijna nergens Bitcoin omwisselen tegen Euro of Dollars zonder dat de overheid dit “ziet” en je daarom als crimineel tegen de lamp loopt. Maar deze berichtgeving heeft wel veel negatieve impact op cryptogeld. De media blijft zichzelf herhalen en kopiëren dat Bitcoin alleen gebruikt wordt door criminelen en graaft nooit eens dieper in de feiten. Cryptogeld heeft dus een beetje een imagoprobleem.
Daarom probeert Gulden wat aan dit negatieve beeld van cryptomunten te doen. Als je meer dan 50 euro per week wilt investeren in Gulden dien je je te registreren bij Nocks.com, de Gulden betaalprovider uit Groningen. Je kunt dann voor 500 Euro per keer met een limiet van 5000 Euro per maand Guldens kopen. Wil je een hogere limiet (tot 100.000 Euro per maand) dan dien je je volledig te legitimeren compleet met ID-verificatie. Nocks voldoet hiermee aan de KYC normeringen die De Nederlandse Bank aan financiële instellingen oplegt. Nocks is ook de service partij die de Gulden overboekingen rechtsreeks naar je IBAN rekening mogelijk maakt.
Community / Meetups
De schatting is dat er momenteel 150000 mensen wereldwijd gebruik maken van Gulden of Guldens in bezit hebben. Waar gebruikers zijn, zijn vragen, dus is het mogelijk om diverse websites met informatie over Gulden te bezoeken. Het is ook mogelijk om je aan te melden bij de Gulden Community. Deze community zorgt ervoor dat nieuwe ideeën tot leven komen en dat vragen van nieuwe gebruikers worden beantwoord. Op de Gulden Slack kan iedereen terecht voor vragen, delen van ideeën of om kennis te maken met de mensen achter Gulden. Periodiek worden er ook meetups georganiseerd door het hele land welke toegankelijk zijn voor iedereen. Tijdens een meetup komen de ontwikkelaars van Gulden aan het woord, maar maar ook mensen die actief zijn met een project ontstaan vanuit de community brengen je op de hoogte van de laatste stand van zaken. Eén van die projecten is bijvoorbeeld G-Dash, een web based dashboard voor je Gulden wallet die je op je linux server draait (of op een Raspberry Pi).
Conclusie
Wordt Gulden de vervanger van Bitcoin? Nee, Bitcoin heeft zeker een waarde maar het mag niet (meer) gezien worden als een nieuw betaalsysteem i.v.m. de lage transactiesnelheid, te lage netwerkcapaciteit en de enorme transactiekosten (november 2017 gemiddeld €15,- per transactie) Het is meer te vergelijken met de huidige functie van goud. Een betrekkelijk waardeloos edelmetaal dat alleen in de sieradenbranche en in de elektronica als contactmateriaal waarde heeft en dat zijn waarde alleen ontleent aan schaarste op de markt en daardoor kan functioneren als een goede, maar risicovolle belegging maar waarmee je dus niet de dagelijkse betalingen kunt doen. Dus Bitcoin is het nieuwe goud terwijl Gulden de nieuwe wereldmunt kan worden. Technisch gezien ligt Gulden ver voorop ten opzichte van de Bitcoin en dat is iets waar wij als nederlanders best trots op mogen zijn. Inmiddels kun je bij meer dan 200 (online) winkels met Gulden afrekenen en dit aantal groeit dagelijks. Verder kun je je taxirit, je huis, je tandarts, je biertje en festivaltickets betalen met Gulden. De “munt” heeft zich dus al deels bewezen en is het een kwestie van tijd totdat het grote publiek in de gaten krijgt dat “onze” munt, die welliswaar een vleugje nostalgisch aanvoelt, maar door te blijven innoveren de wereld kan veroveren!
Over Linux Magazine: Linux Magazine en Linuxmagazine Pro richt zich op [professionele] gebruikers van open source-software in het algemeen en Linux in het bijzonder. De lezer kan zelf aan de slag met praktische workshops en nuttige tips voor het gebruik van open source-producten. Het biedt praktische, hands-on oplossingen voor een nieuwe generatie Linux enthousiastelingen die hun kennis over Linux als server, desktop- en ontwikkelplatform willen vergroten.
Neem ook een abonnement op het Linux Magazine en beloon dit soort top journalistiek!
Officiele website: https://gulden.com hier vindt je ook de officiële apps.
Gulden Roadmap: https://dev.gulden.com
Meer informatie over PoW²: https://gulden.com/nl/pow2
Gulden community: https://guldencom.slack.com
Handige Gulden informatie: https://gulden.help/nl
Uitleg Gulden voor ondernemers: http://guldenbites.nl/retailbites