NFT: Wat, wanneer en hoe.
Gulden gaat een NFT ontwikkelen. Op de korte termijn -zie ook de tijdlijn verderop in dit artikel-. Maar eerst even een korte uitleg over wat een NFT is aan de hand van het voor Guldenhouders inmiddels bekende Smurfen voorbeeld.
Wat is een NFT
NFT is een afkorting en staat voor Non Fungible Token. Een token dus. Tot dusver was Gulden ontwikkelt als betaalsysteem, en derhalve ook als een opslag van waarde, zoals ook in ons artikel met de bekende Smurfen uiteengezet is. Gulden is de laatste jaren echter doorontwikkeld om naast betaalmiddel ook een basis te kunnen zijn voor andere toepassingen. Er was al de wens om een DEX te ontwikkelen op de Gulden blockchain en dat lijkt nu hand in hand te gaan met de ontwikkeling van een NFT.
Certificaat A
Stel, je verzamelt Smurfen en er komt een gelimiteerde Smurf uit, 10 stuks. Heel exclusief dus. Bij deze smurf zit een certificaat. Op het certificaat staat welke van de 10 je hebt. Je koopt nr. 2 van 10. Andere mensen willen deze ook wel hebben, dus bieden je hier geld voor. Heel overzichtelijk. Dit is in de basis feitelijk al een NFT.
Certificaat B
Wederom. Je verzamelt Smurfen. Dit keer echter digitale Smurfen, of avatars, of grafische kunst etc.. Er komt een digitale Smurf uit, dit keer met een onbeperkt aantal. Iedereen kan de Smurf bekijken/opslaan/delen. Er komen naast deze digitale Smurf 10 digitale certificaten uit. Op het certificaat staat een verwijzing naar de digitale Smurf, een linkje bijvoorbeeld. Daarnaast staat op het certificaat welke van de 10 je hebt. Je koopt nr. 2 van 10. Het digitale certificaat is de NFT.
De Bron
Bij A. is de waarde gebaseerd op hoeveel Smurfen er zijn. Bij B. is de waarde gebaseerd op hoeveel certificaten er zijn. Dat is natuurlijk heel erg vreemd… alhoewel. Waarom is dat certificaat dan zoveel waard, als het niet meer om het item gaat waar het certificaat naar verwijst. Het item is namelijk niet schaars. Iedereen kan de digitale Smurf hebben/delen. Daarvoor moeten we kijken naar waar het certificaat vandaan komt… namelijk van de uitgever van de digitale Smurf. De bron. Stel er komt een digitale Smurf uit en een willekeurig iemand hangt daar een digitaal certificaat aan. Er zal niemand zijn die daar voor wil betalen. Echter, als de uitgever van de digitale Smurf zelf het certificaat uitbrengt willen mensen er wel voor betalen. Stel jij geeft een digitaal certificaat uit van een tweet geplaatst door de oprichter van Twitter… Zou iemand daar geld voor over hebben? Waarschijnlijk niet. Maar stel de oprichter van Twitter geeft een digitaal certificaat uit voor een door hem geplaatste tweet…Wat is het verschil?
Simpel, de waarde ontstaat bij de bron. Het enige wat relevant is, is wie het certificaat uitgeeft.
Een ander voorbeeld: Je koopt een boek, iedereen kan dat boek kopen. Het wordt onbeperkt uitgegeven. Maar nu geeft de schrijver een boekpresentatie. Na afloop staat er een rij bij de schrijver, mensen hebben het boek in handen en willen iets van de schrijver. Wat willen ze? Een handtekening in het boek… En nu opeens is jouw boek gelimiteerd. De schrijver heeft er namelijk een handtekening in gezet. Is het boek nu anders? Is de inhoud anders? Nee. Het is hetzelfde boek wat iedereen heeft, maar die van jou heeft een handtekening erin. Het lijkt op wat een NFT is, maar bij een NFT zet de auteur de handtekening op een apart blaadje, niet eens in jouw boek. Dus jouw boek blijft hetzelfde boek wat alle andere mensen hebben. Maar jij hebt het aparte blaadje met de handtekening. En waarom is dat blaadje dan wat waard? Omdat het de handtekening van de schrijver is. En dat blaadje kun je doorverkopen. Zonder boek. Zie hier de essentie van een NFT.
Wat gaat Gulden doen?
Gulden grijpt terug naar de basis van de NFT, waardoor het voor iedereen makkelijk te begrijpen zal zijn en vooral makkelijk te gebruiken. Zowel het creëren als het verhandelen. Men gaat dit op een manier toepassen die uniek is, maar tegelijk ook ongelooflijk logisch. De kracht zit in de simpliciteit ervan. Daarnaast is er gekozen voor deze stap op de roadmap, omdat er een heel groot marketing onderdeel in zit. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de techniek en het is nu tijd voor marketing. Dit project raakt beide vlakken. Niet eens zozeer vanwege de “NFT hype”, maar doordat het onderdeel promotie er al automatisch in zit gebakken. Dat zal natuurlijk een stuk duidelijker worden zodra er meer bekend gemaakt wordt over deze toepassing. Gulden is door de jaren heen ontwikkeld met het oog op dit soort ontwikkelingen, zie hiervoor ook de uitleg over transactietypen in ons artikel over de techniek. Onder de motorkap zijn het transacties, is het blockchain. Dat betekent dat Gulden hier absoluut perfect voor is, en kan een NFT op de typische Gulden manier geïmplementeerd worden: efficient en uitermate gebruiksvriendelijk.
Roadmap
Fase 1 – Duur: 2 maanden
De ontwikkelingen aan de Gulden Core.
Fase 2 – Duur: 1.5 maand (start tegelijk met Core ontwikkeling)
Het UI (de interface) gedeelte van de Gulden app. De “NFT” functionaliteit zal worden geïntroduceerd in de Gulden LITE app, maar ook in een nieuwe specifiek hiervoor ontwikkelde applicatie. Deze applicatie plaatst Gulden op de achtergrond en de “NFT” functionaliteit op de voorgrond.
Fase 3 – Duur 3 maanden (start tegelijk met Core ontwikkeling)
Ontwikkeling van de decentrale handelsmarkt voor de Gulden “NFT’s”. Vergelijkbaar met een DEX, maar efficiënter en specifiek gericht op het verhandelen van “NFT’s” in de apps. Deze handelsmarkt zal decentraal zijn waar nodig en centraal waar dat voor efficiëntie kan zorgen. Een hybride vorm dus.
De ontwikkelingen starten na Witness Sync (binnenkort start het testen hiervoor) en zal dus in totaal zo’n 3 maanden in beslag nemen. Zodra Fase 1 en 2 klaar zijn kan er al grootschalig worden getest. In overleg met de GAB is besloten dat dit project na Witness Sync de hoogste prioriteit krijgt ivm de ontwikkelingen in de markt en de kracht van het concept. Dat is ook de reden dat men nog niet in detail bekend maakt hoe het product er precies uit zal zien. Dit zal in een later stadium van het ontwikkelprocess uiteraard wel gebeuren.