Opinie: Gulden is dood
Catchy titel. Clickbait? Misschien. Maar misschien moeten we ook onder ogen gaan zien dat Gulden mislukt is.
Laten we even terug gaan in de tijd. Gulden is, zoals de meesten inmiddels wel weten, een cryptomunt die door Rijk in 2014 is bedacht uit onvrede over de omslachtige manier waarop Bitcoin destijds werkte (en nog werkt). Dat moest gebruiksvriendelijker kunnen. Destijds bestonden copy-paste tokens nog niet, dus het was of je eigen blockchain ontwikkelen of Bitcoin of iets soortgelijks forken. Het werd het laatste. Litecoin werd als basis genomen, maar bleek uiteindelijk ook niet geschikt. Na jaren doorontwikkelen heeft Gulden inmiddels een eigen unieke blockchain, die werkelijk alles wegblaast qua technologie en veiligheid. Dit klinkt als een mening, en dat is ook zo. Dit is tenslotte een opiniestuk. Maar ik sta hier niet alleen in. Vele doorgewinterde cryptofans en community leden zien het ook zo. Toch is Gulden dood.
Wist je dat…
Gulden stond ooit op rank 15 op Coinmarketcap, voordat de hausse aan muntjes en tokens ontstond. Nu niet meer in te denken. Die grote aantallen nep muntjes zorgden voor enorme schade aan het crypto imago. Meer dan eens werden mensen compleet opgelicht. Dit heeft de crypto markt helaas jarenlang in een verdomhoek geplaatst bij beleidsmakers, overheden, media en ten slotte ook de gebruikers.
Veel munten werden op de markt gebracht met een pre-mine, een vooringesteld aantal munten dat de oprichter zich toe-eigende. Dat juist deze pre-mine vaak op spoorloze wijze verdween en de munt vervolgens klapte was een veel voorkomende praktijk. Vandaag de dag is het zelfs nog erger. Een token hoef je helemaal niet meer te mijnen, maar dat terzijde.
Gulden had ook een pre-mine, met als doel daar development van te betalen. Dat niet iedereen dat vertrouwde was evident gezien de staat van de cryptomarkt destijds. Jarenlang is Rijk en het development team uitgemaakt voor zakkenvullers. En daar zijn niet al te chique woorden voor gebruikt, ik zal ze je hier besparen. Toch is Gulden zoals het plan was doorontwikkeld en is de pre-mine alleen daarvoor gebruikt. Over een stukje doorzettingsvermogen gesproken! Met als resultaat een blockchain die zich International kan meten met de grote meer bekendere jongens. Technologisch staat het in de top 10. Maar toch is Gulden dood. Morsdood!
En dat is op zich geen mysterie.
Gulden is namelijk meer dan alleen techniek. Er zit een menselijk randje aan en een missie. Beide zijn aan te vallen en te bekritiseren. Of je daar wat aan hebt is een tweede, want ook bij Gulden, zoals bij Bitcoin wordt er op gezette tijden een block aan de chain toegevoegd. Daar kan niemand invloed op uitoefenen. Hoe je er ook over mag denken, of wat je ook van de oprichter en de keuzes die gemaakt zijn vindt. Ook de missie is onaantastbaar. Immers is deze inmiddels grotendeels geslaagd. Er staat een gebruiksvriendelijke blockchain. Maar is die missie wel geslaagd? Want ondanks een veilige blockchain zit er toch een fout in. Een menselijk fout. En zolang die er niet uit is, is Gulden dood.
Het menselijke aspect
Ik had het net al over community en het menselijke aspect. Je ziet dit in alle markten terug. Geld, aandelen, futures, crypto. Men is bijzonder emotioneel verbonden met waarde. Uiteraard spelen politieke voorkeuren, levenservaring en je eigen situatie mee in je denken hierover. Wat ik wil zeggen is dat emoties soms hoog op kunnen lopen. Als het om geld gaat doorlopen veel mensen daarbij de meest uiteenlopende emoties. Van euforie, gelukkig tot verdrietig, jaloers en angstig. Het is een rollercoaster. Er zijn dan ook veel mensen die de motivatie kwijtraken door iets simpels als de dagkoers. Als je naar Gulden kijkt ook wel logisch, want er is al tijden geen beweging in te krijgen. De vraag alleen is: Wat is er nodig?
Veel. Er is dan ook al veel geprobeerd. Crowdfundings voor marketing, van Footgolf toernooien tot listings, Facebook en RTL interviews, BNR zakendoen, en een stortvloed aan initiatieven vanuit de community, om er maar een paar te noemen.
Zelfs de supply is aangepast, de rewards zijn aangepast, er is een halving ingebouwd, aan schaarste is gewerkt. Maar er is meer gedaan. Er is een Gulden adviesraad. Gulden is een onafhankelijk project geworden. Decentraal zoals dat mooi heet. De oprichter Rijk heeft alleen nog een adviserende rol en kan geen beslissingen meer maken. Zoals het hoort. De community beslist. En toch is het dood.
Gimmick
Er is ook weinig toekomst, toch? Want voor grote investeerders lijkt Gulden niet interessant, er is geen mogelijkheid om binnen een beperkte prijs range veel Guldens te kopen. Stel je hebt een miljoen euro te investeren, dan drijf je de prijs enorm op, dumpt iedereen en sta je als investeerder binnen de kortste tijd weer met halflege handen. Een investeerder moet de mogelijkheid hebben veel euro’s in Gulden te kunnen investeren zonder dat de prijs gelijk sky-high gaat. Op Bittrex staan gewoonweg te weinig Guldens te koop daarvoor.
Daarnaast gaat ook echt niemand dit gebruiken met uitzondering van misschien 5 mensen per maand, want 99% is bezig met waarde. Het is immers langzamer dan gewoon even je telefoon naast de terminal houden en te betalen in seconden. Het is een nutteloze gimmick. Monopoly geld. Dus je kunt wel denken dat we hier baanbrekend bezig zijn, maar joh, voor wie. Het heeft pas waarde als winkeliers het accepteren. Maar dat hebben we al geprobeerd. Niemand had interesse. Dus had dat geen waarde en creƫerde het ook geen.
Waarde
Het krijgt pas waarde als men het gaat gebruiken. Maar om gebruik te bereiken heb je eerst een groot aantal mensen nodig die het bezitten. Het moet dus eerste een store of value zijn. Immers als je het bezit, wil je het ook gaan toepassen. Maar daar wringt de schoen voor Gulden momenteel. Het cryptolandschap is enorm divers en groot. Erg groot. Daar valt een muntje als Gulden niet meer op. Ook niet met veel marketing, tenzij je er miljoenen tegenaan wilt gooien. Daarnaast is het lage volume van de handel inmiddels zodanig tanende dat zowel LiteBit als ook Bitcoinmeester er geen brood meer in zagen.
De oplossing
Het is na het lezen van bovenstaande misschien niet in te denken, maar de oplossing is eigenlijk vrij simpel: Prijs.
Als de Gulden koers zou kunnen stijgen komt het vanzelf op de radar van veel crypto investeerders en developers. Als de prijs stijgt komen er vanzelf meer diensten als Exchanges bij. Als de prijs stijgt krijgt het ook meer aandacht op social media. Komen meer mensen ermee in aanraking, en zullen meer mensen er op een geven moment ook mee willen gaan betalen. Misschien niet direct in Nederland, maar overal elders waar men geen pin automaat heeft staan. Er zal dan ook bij andere developers interesse voor het project ontstaan en aan gewerkt gaan worden, misschien zelfs een Lightning achtige dienst zoals El Salvador nu gebruikt. Als dat met de trage Bitcoin chain kan, kan dat zeker ook met Gulden. Er is zo ontzettend veel mogelijk met Gulden. Dit is pas het begin!
De community rondom Gulden is onveranderd ijzersterk. Of de koers nu hoog of laag staat. En zolang er nodes draaien zal Gulden nooit sterven. Gulden bestaat over honderd jaar nog steeds. Gegarandeerd!
Wat het tegen die tijd waard is, ligt aan de menselijke bug in het systeem. Wat wil men dat het waard is. Dat is de enige echte vraag die rest. Vandaag op Bittrex dumpen, of gaan we gezamenlijk, inclusief de investeerders van het eerste uur, voor Goud.